Ken je rechten

  1.  Je hebt recht op hulp

 Je moet hulp krijgen als dat nodig is. Kunnen we je niet helpen dan leggen we uit waar je wel hulp kan krijgen.
Ben je jonger dan 12 jaar, dan kunnen je ouders of voogd beslissen dat je hulp krijgt. Het kan dus ook zijn dat je hulp krijgt zonder dat je er om vraagt.

  1. Recht op uitleg

We vertellen je welke hulp je krijgt, wat we gaan doen en hoe lang dat duurt. Is er iets dat je niet begrijpt, zeg het dan zeker. Heb je vragen, stel ze dan. Dan krijg je meer uitleg.
Je ouders zorgen voor je. Dus krijgen zij ook uitleg.

  1. Je mag je mening zeggen

Wij vragen jou welke hulp jij wil. Je mag altijd zeggen wat je denkt over de hulp die je krijgt. We houden zoveel mogelijk rekening met wat jij denkt en voelt. Kan dat niet, dan leggen we uit waarom dat niet kan.
Heb je een klacht, dan luisteren we er graag naar. We hebben een vaste manier van werken voor klachten. Vraag gerust meer uitleg aan je CLB'er.

  1. In het CLB hebben we beroepsgeheim

Dat wil zeggen dat we niet zomaar mogen verder vertellen wat we van jou weten.

  1. Je hebt een dossier

Als je naar het CLB komt dan maken we een dossier. Je mag vragen om iets in je dossier te schrijven of te steken dat jij belangrijk vindt. Je ouders mogen je dossier inkijken. Je kan vragen dat je ouders niet alles mogen lezen. Bijvoorbeeld iets wat je vertelde waarvan je niet wil dat je ouders dat weten.

  1. Een bijstandspersoon

Het kan zijn dat je niet graag alleen op gesprek komt. Dan mag je iemand meebrengen waarbij jij je goed voelt, een leerkracht van de school of iemand met beroepsgeheim. Dat is je bijstandspersoon. Vertel het ons als je iemand wil meebrengen.

 

Vind ons op Facebook